Citrien

Gepubliceerd op 17 juli 2024 om 23:25

Wat is citrien?

Citrien is een prachtige, geel tot geelbruine variant van kwarts die vaak wordt geprezen om zijn warme kleuren en vermeende helende eigenschappen. Vanwege zijn zonnige uiterlijk wordt citrien vaak geassocieerd met positiviteit, energie en overvloed. Het is een populaire edelsteen in sieraden en spirituele praktijken.

Het ontstaan van citrien

Citrien ontstaat in de natuur door de invloed van hitte op amethist of rookkwarts. Deze natuurlijke warmte zorgt ervoor dat het ijzer in het kristal oxideert, wat resulteert in de kenmerkende gele tot bruine tinten. De meeste natuurlijke citrien wordt gevonden in Brazilië, Spanje, Rusland, Frankrijk, Schotland en Madagaskar.

Waarom is er zoveel nep citrien op de markt?

Vanwege de populariteit en de relatief zeldzame natuurlijke vorming van citrien, is er een grote hoeveelheid synthetische of behandelde citrien op de markt. De meeste "citrien" die te koop is, is eigenlijk verhitte amethist of rookkwarts. Door deze stenen te verhitten tot temperaturen van ongeveer 470-560 graden Celsius, veranderen ze van kleur naar een geelachtig oranje, wat lijkt op natuurlijke citrien. Dit proces is veel goedkoper dan het vinden en ontginnen van echte citrien, wat het aantrekkelijk maakt voor verkopers.

Hoe herken je echte citrien?

Het onderscheiden van natuurlijke citrien ten opzichte van verhitte amethist kan lastig zijn, maar er zijn een paar tips die je kunnen helpen bij het identificeren van echte citrien:

Kleur: Natuurlijke citrien heeft meestal een zachtere, gelijkmatigere gele kleur zonder de rode of bruine tinten die vaak worden aangetroffen in verhitte amethist.

Kleurverdeling: In natuurlijke citrien is de kleur meestal gelijkmatig verdeeld, terwijl verhitte amethist vaak kleurzones heeft die duidelijk zichtbaar zijn.

Prijs: Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Echte citrien is relatief zeldzaam en dus duurder.

Oorsprong: Vraag de verkoper naar de oorsprong van de steen. Eerlijke handelaren zouden transparant moeten zijn over waar hun stenen vandaan komen en hoe ze zijn behandeld.

Temperatuurtest: Natuurlijke citrien voelt koeler aan dan de meeste gesimuleerde stenen. Dit is echter niet altijd een betrouwbare test.

 

 

Citrien kopen 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.